Leonardo Da Vinci ve 3 Eseri










Mona Lisa



Tablodaki kadın, yüzündeki "gizemli gülümseme" ile sanat tarihinin bir parçası haline gelmiştir. Leonardo, "Mona Lisa" tablosu için çalışmalarına 1503 yılında başladı ve eseri tamamlaması üç - dört yıl sürdü Eser şu anda Fransa'daki Paris- Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir. Ayrıca tablonun güvenliği gelişmiş bir X-ışını sistemiyle sağlanmaktadır.

  Mona Lisa tablosuyla ilgili bir çok rivayet vardır.

Bunlar;


1. Da Vinci, tablo için ilk başta piramit tasarımı kullandı, basitçe bir piramitten oluşacaktı. Mona Lısanın kıvrılmış elleri piramidin köşesiydi. Göğüsü, boynu ve yüzü ellerine göre çok daha aydınlıktır. Da Vinci, tabloda oturmakta olan normal bir kadını resmetmiştir: fakat o zamanlarda oturmuş bir kadının resmi yaygın değildi. Oturan kadını gözlemci ile arasındaki mesafeyi göstermiştir. Kol dayama yerleri, gözlemci ile Mona Lısayı ayıran bir sınırdır.


2.  Mona lisa'nın ismi Lisa del Giocondo dur. Kocası Francesco del Giocondo, ikinci çocuklarının doğumu anısına bu resmi Leonardo da Vinci’ye sipariş vermiştir.Kocasının ölümünden sonra rahibe olan Lisa del Giocondo  63 yaşında vefat etmiş. Leonardo resmi yaptıktan sonra, Mona Lisa’nın kocasına resmi teslim etmemiş mirasçısı Salai’ye bırakmıştır. Mona Lisa tablosu , bilinmeyen bir şekilde Fransa kralı tarafından satın alınmış ve Mona Lisa, 1797 yılında Louvre Müzesi’ne gelmiştir. 

3.  Leonardo da Vincinin bu tabloyu aynaya bakarak "Kadın olsam nasıl olurdum" diye düşünerek kendinin kadın versiyonunu çizdiğini söyleyenler de var.

Mona Lisa' nın , Leonardo' nun otoportresi olduğunu düşünenler, bilgisayar tekniği ile her iki resmi birbirine monte etmişlerdir.






Son Akşam Yemeği

Resim,Santa Maria Della Grozia Manastırı'nın yemekhanesindedir.İsa ve havarileri akşam yemeğindedirler.İsa tam ortada oturmaktadır.Diğer figürler üçlü kompozisyonlarla iki yanına sıralanmışlardır.

Bu resimde Leonardo,İsa'nın içlerinden birinin kendisine ihanet edeceğini söylediği anda kişilerin yüzündeki dramatik ifadeyi yansıtmıştır.İsa'nın arkasındaki pencereden içeri süzülen bir ışık,dikkati İsa'ya cekmektedir.







Vitruvius  Adamı



1492 yılında yapıldığı düşünülmektedir.

Resim iç içe geçmiş bir daire ve bir karenin ortasına çizilmiş, uzuvları açık ve kapalı pozisyonda üst üste geçen bir çıplak erkeği betimler. 

Bu çizim ve yanındaki notlarda sıkça "Oranların Kanunu", ya da daha az sık olarak "İnsanın oranları" olarak anılır.

 Venedik'te bulunan Gallerie dell'Accademia'da sergilenmektedir.





.


Yorumlar

  1. Zaten bizde Mona Lisa hayranıziyiz hatta cakmasini alip evimizin bas kosesine astım :)

    Bizede bekleriz: www.hamdicetin.com.tr

    YanıtlaSil
  2. inci küpeli kızında gideri var :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Makyajın Tarihi

Mimar Vedat Tek

Osmanlı Giysileri