Andre Palladıo


 

               1508 de İtalya’da ,Padua’da doğan  Andre  Palladio , Vicenza  duvar  ustaları ve taş yontucuları locasında asistan olarak çalıştıktan sonra Kont Gian Giorgio Trissino'nun ilgisini çekti  ve  O'na Yunan bilgi tanrıçası Pallas  Athene’ı çağırıştıran Palladio ismini taktı.Klasik geleneğe uygun birkaç isten sonra Daniele  Barbaro ile Vitruvius’un  yeni bir versiyonunda çalıştı. 

               İlk çalışmaları aristokratlar  için saray  ve  villalardı , fakat  1560’lardan itibaren dini binaları da tasarlamaya başladı. 1570’de teorik çalışmalarını ileride  Klasistleri  çok etkileyecek olan Quattro libri dell 'architettura ile kitaplaştırdı. Ayni yıl  venedik  cumhuriyetinde mimari danışman olarak çalışmaya başladı. 

                 Romalılar tarafından belirlenen ilkelere uygun olarak çizmiş, gereksiz işlemlerden hiçbir zaman hoşlanmamış ve Italyan mimarın bu özelliği tüm binalarında dikkat çekmiştir. Bahçeye bakan kolonların meydana getirdiği galeriler  ve bunların çevresini süsleyen motifler çizimlerinin özelliklerini oluşturmuştur . Vicenza  kentinde bir Bazilika, bir tiyatro (Theatre Olimpica) ve bir saray (Palazzo Chieregati ) inşa ederek yeni mimarinin temellerini atarken, burasını bir sanat kenti haline getiriyordu. Venedikte  S. Giorgio Maggioreyi inşa ederken,  Vitruvirius ve antik yapıları dikkate alıyordu.

Vicenza da inşa ettiği villa rotondası (1567-91) iyonik düzenli altı sütunlu dört cephesiyle son derece sade yapı yüzeylerini gösterir. Bu ciddiyet ve sadelik 20. yüzyıldaki bir çok mimarı geriye döndürecek eserlerinden esinlenmesine neden olacaktır. Palladionun  20 kadar  villası genellikle bir önceki sayfada belirtilen özellikleri taşır.

Palladio , İngıltere de  çok  itibar  görmüştü ve bu yüzden,onun eskizleri  İngiltere de  kraliyet  mimarlık akademesinde saklanmaktadır. Palladio  maniyerist dönemin en önemli temsilcisidir.



Villa Rotonda'
Asıl adı "villa capra" olan, doksan derecelik iki eksenine de simetrik bir plana sahip olduğu için arkadaşları tarafından rotonda denen  vicenza villasıdır. Palladio bitiremeden vefat etmiş ve yarim küre yerine, Palladionun  tam tersi duşüncesine sahip  pantheon kubbesiyle tamamlanmıştır.
II.Redentore
İtalyanca kurtarıcı anlamına geldiğinden daha çok Chiesa del Santissimo Redentore uygun gelir. Yapı, Andrea  Palladio’nun Venedik'in adalarından biri olan Giudecca üzerinde yapmış olduğu büyük kubbeli bir kilisedir. "Canale  della Giudecca’nın liman bölgesi üzerinde yer alır. Yapı, adanın siluetine egemen durumdadır.

Olimpico Tiyatrosu

Andrea Palladio'nun tasarlayıp 1585'te Vincenzo Scamozzi'nin tamamladığı Vicenzo'da ki Olimpico Tiyatrosu, Avrupa'nın günümüze ulaşan en eski kapalı tiyatrosudur. Scamozzi, geri plandaki kemerlerin arkasına, sokak sahnelerini gösteren üç boyutlu perspektif panoları yerleştirmişti.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Makyajın Tarihi

Mimar Vedat Tek

Osmanlı Giysileri